AJANKOHTAISTA

Olemme saaneet poliisilta luvan järjestää IKIOMAtoiminnan tukemiseksi pienkeräyksen ajalla 25.3.-24.6.2021. Tili aukeaa siis torstaina - kiitos jo etukäteen :)

Muutto jatkuu.. STEA eli Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus ei tukenut IKIOMA -hankkeen hakemaa jatkorahoitusta tälle vuodelle. Se tarkoittaa sitä, että meidän on nyt etsittävä uusia rahoituskanavia IKIOMA ensikirja -toiminnan jatkumisen turvaamiseksi.

Ensimmäiseksi se tarkoittaa IKIOMAn kotikolosta luopumista osoitteessa Isokatu 47, 4.kerros. Siirrämme maaliskuun loppuun mennessä lähes kaiken kalustuksen Oulun NNKY:n tiloihin (käyntiosoite: Isokatu 15) niin, että se tukee NNKY:n kaikkea toimintaa, johon IKIOMA ensikirja -toimintakin vahvasti kuuluu. Alla olevissa kuvissa näkyy nykyinen kotikolo, jota on jo alettu "purkamaan". Purkukuvia lisää Facebookin IKIOMAensikirja-ryhmän sivulla. Uusi postiosoitteemme on IKIOMA ensikirja -toiminta, Oulun NNKY, Asemakatu 15, 90100 Oulu. IKIOMA-hankkeen puhelinliittymä (044 741 6862) sulkeutuu, mutta sähköpostiosoitteet säilyvät entisellään.Puhelut voi soittaa joko toiminnan vapaaehtoisena vetäjänä jatkavalle Vuokko Keräselle p. 0400 726178 tai Oulun NNKY:n toiminnanjohtajalle Maarit Peltoniemelle p. 040 751 4480

IKIOMA ensikirjojen valmistus jatkuu 2021 eripuolilla Suomea järjestettävissä talkooryhmissä, joita vetävät koulutetut IKIOMA-ohjaajat. Talkoita järjestetään turvallisuusrajoitukset huomioon ottaen (ryhmä koko 2 - 10h) Oulun lisäksi Kuopiossa, Tampereella, Helsingissä, Mikkelissä,Lahdessa, Kajaanissa ja Rovaniemellä sekä Riihimäen vankilassa. Oulun talkoolauantait klo 13 -16 ovat kevään aikana osoitteessa Isokatu 15: 27/2, 27/3, 24/4 sekä 22/5. Ilmoittaudu Vuokolle.
Ajankohtaisinta tietoa IKIOMA-toiminnan tapahtumista saat käymällä Facebookissa IKIOMA ensikirjan -ryhmän sivuilla. Siellä voit tehdä myös kysymyksiä toiminnassa mukana oleville. Jos itse olet jo mukana toiminnassa, voit laittaa sinne kuvia ja juttuja omasta työskentelystäsi. Jos perheessäsi on jo käytössä IKIOMA ensikirja® , voit kertoa kokemuksia kirjan käytöstä.VIIME VUODELTA 2020 VIELÄ NÄKYVISSÄ

IKIOMAN kotikolo on muuttanut joulukuun alusta. Muutto tapahtui niin, että siirrettiin kaapit, pöydät ja muut kamppeet uuteen, vähän pienempään huoneeseen samassa osoitteessa. Muuttomatka ei siis ollut pitkä. Uusi tila oikeastaan tuntuu ja näyttääkin enemmän kotikololta kuin aikaisempi huone. Kotikolon tunnelma on kotoinen ja lämmin. Muuttoapunani oli Vainion Mervi viimeisinä työpäivinään IKIOMA-hankkeessa. Hän on ollut hankkeessa, lähes kahden vuoden aikana monta erimittaista jaksoa työtoverinani, kehittämässä ammatillisilla taidoillaan ensikirjan valmistamista, ohjeistamista ja ollut tukena monissa ohjaajakoulutuksissa. Kiitos Merville isosta työpanoksesta IKIOMAssa. Hän on luvannut edelleen olla vapaaehtoisena mukana omien aikataulujensa puitteissa. Tervetuloa tutustumaan uuteen kotikoloon sitten, kun vierailut ovat turvallisia.

Syksy on alkanut toiveikkaasti. STEA ilmoitti, että voimme hakea IKIOMA-hankkeelle jatkorahoitusta vuodelle 2021. Nyt hakemus on tehty ja lähetetty matkaan. Joulukuussa saamme vastauksen hakemukseemme. Kaikki peukut pystyyn!

Syksyn aikana on monella paikkakunnalla käynnistetty IKIOMA-talkoita, joissa vapaaehtoiset taas jatkavat IKIOMA ensikirjojen® tekemistä. Tapaamisiin tullaan terveinä ja otetaan huomioon turvavälit ja hyvä käsihygienia.

Oulussa lauantaina 17.10 ja 14.11. klo 13 -16 Oulun NNKY:llä, Isokatu 15

Rovaniemellä maanantaina 12.10. ja 26.10. Rovaniemen Neuvokas, Rovakatu 23, 1.kerros

Kuopiossa ke 28.10. ja to 19.11.sekä ke 9.12. klo 17-19 Kuopion NNKY:llä Vuorikatu 22

Tampereella lauantaina 17.10. ja 21.11. klo 13 -17, Tampereen NNKY, Siskolikka,Hämeenpuisto 14F, 3.kerros

Lahden, Kajaanin, Mikkelin ja Helsingin talkoista ei ole vielä tullut varmistusta syksyn kokoontumisajoista.

Ajankohtaisinta tietoa IKIOMA-toiminnan tapahtumista saat käymällä IKIOMA ensikirjan Facebook -ryhmän sivuilla. Siellä voit tehdä myös kysymyksiä toiminnassa mukana oleville. Jos itse olet jo mukana toiminnassa, voit laittaa sinne kuvia ja juttuja omasta työskentelystäsi. Jos perheessäsi on jo käytössä IKIOMA ensikirja® , voit kertoa kokemuksia kirjan käytöstä.

IKIOMA-ohjaajien koulutuksiin on osallistunut "ennen korona-aikaa" jo 34 vapaaehtoista!

IKIOMA-ohjaajien koulutuksia on järjestetty eripuolilla Suomea kuudella paikkakunnalla: Lahti, Rovaniemi, Kempele, Helsinki, Mikkeli ja Kajaani. Seinäjoelle suunniteltu koulutus jouduttiin perumaan koronatilanteen takia. Ohjaajien vetämiä ryhmiä on koulutusten jälkeen toiminut kahdellatoista (12) paikkakunnalla:Lahti,Tampere, Mikkeli, Ruokolahti, Köyliö ja Huittinen, Kuopio, Rovaniemi, Kemi, Helsinki, Kajaani ja Oulussa kaksi ryhmää.

Alla tietoa koulutuksen sisällöstä ja IKIOMA ensikirjasta®.

Haluaisitko oppia tekemään IKIOMA ensikirjoja® pienille näkö- ja monivammaisille lapsille, jotka eivät pysty lukemaan tavallisia ensikirjoja? Viikonloppukoulutuksissa perehdytään heitä varten suunnitellun kosketeltavan IKIOMA ensikirjan® tekemiseen. Nämä koulutukset on suunnattu vapaaehtoisille, jotka asuvat joko ko paikkakunnalla tai parinsadan kilometrin säteellä koulutuspaikasta.Kauempaa tuleville järjestetään majoitus ja avustetaan tarvittaessa matkakuluissa.

IKIOMA ensikirja® on nelisivuinen kirja, jonka kuvitukselle ja materiaaleille on tarkoin määritetyt ohjeet. Vapaaehtoiset tekijät ovat eri puolilla Suomea valmistaneet tähän mennessä kirjoja lähes 200 ja 130 perhettä on jo saanut oman kirjansa. Koulutuksella taataan tasokkaiden ja turvallisten ensikirjojen valmistaminen. Koulutuksen jälkeen sinä osaat neuvoa kavereitasi ja muita vapaaehtoisia IKIOMA ensikirjojen® teossa. Koulutuksesta saat valmistamiseen ohjekirjan sapluunoineen ja lisäksi saat mukaasi materiaalia viiteen kirjaan, jotka koulutuksen jälkeen valmistat oman ja ryhmäsi aikataulun mukaan.

Koulutuksessa IKIOMA ensikirjan® suunnittelija, IKIOMA-työn koordinaattori Vuokko Keränen, kertoo pienen lapsen koskettelukirjoista ja niiden merityksestä näkö- ja monivammaiselle lapselle. Kurssilla jokainen valmistaa itse IKIOMA ensikirjan® mallisivut.

Lisää voit kysyä vuokko.keranen@onnky.fi

Tule mukaan IKIOMA-toimintaan!


IKIOMAtalkoot alkavat taas eripuolilla Suomea. ks. tapahtumakalenteri-sivulta paikat ja ajat. IKIOMAtalkoissa pääsee itse tekemällä tutustumaan IKIOMA ensikirjaan ja sen ympärillä olevaan vapaaehtoistoimintaan. Mukana voi olla kerran tai useammin, tunnin tai koko talkoo-ajan - kukin oman aikataulunsa mukaan. Talkoita vetävät koulutetut IKIOMA-ohjaajat. Kuvassa alla IKIOMAohjaaja Leena Kuukasjävi.
TERVETULOA mukaan! Jokaiselle löytyy jotain tekemistä.

YHTEYSTIEDOT

Vuokko Keränen, IKIOMA-toiminnan vetäjä
vuokko.keranen@onnky.fi
puh. 0400 726 178

Maarit Peltoniemi, Oulun NNKY:n toiminnanjohtaja
maarit.peltoniemi@onnky.fi
puh. 040 751 4480